Alweer weekend
Blijf op de hoogte en volg Wies
14 Oktober 2012 | Guinea, Conakry
Wij hebben de vrijdag nuttig besteed, wij zijn met een groep van ong 10 personen naar een plaatselijk ziekenhuis geweest om de sterilisatie ruimte schoon te maken, en om materiaal te brengen wat ze in de toekomst kunnen gebruiken om hun werk goed te doen. Zoals bijv ragertjes voor het schoon maken van holle instrumenten, borstels, handschoenen.
Dit alles was nav het onderzoek op de sterilisatieafdeling waar ik de vorige keer over schreef.
Er was eerst toestemming gevraagd voor de schoonmaak. Wij zijn met z'n allen bijna 2 uur wezen boenen en toe was het redelijk schoon. Er was in de ruimte een raam wat openstond, waardoor er ook veel vliegen waren, en er was een groot doorgeefluik tussen de ruimte en de ok.
Het luik kon niet dicht vanwege het vuil, kortom veel vliegen op de ok. Terwijl wij aan het soppen waren was er ineens allemaal rumoer op de ok, en wat bleek... Ze deden een keizersnede, terwijl het soppen in een iets lager tempo doorging, wij allen waren nieuwsgierig, is er een jongetje geboren !
De instrumenten die gebruikt werden, werden 1 voor1 aangegeven met een korentang uit een grote ronde ton, die steriel was......de instrumenten worden na gebruik gewassen en weer in de ton gedaan die15 minuten in de alcohol gehangen word en daarna weer gebruiksklaar is.
Het percentage infectie's post operatie is hier 90 %, wij hopen daar toch een beetje verandering in te brengen door ook de dagwerkers te onderwijzen. De dagwerkers zijn harde werkers die allemaal graag willen leren.
Verder hebben wij deze week onverwacht hoog bezoek gehad, de president van Guinee die op een naast gelegen marine fregat van de Fransen was geweest had besloten om ook bij ons langs te komen, na een rondleiding op de verpleegafdeling, werd er nog een presentatie gegeven over al het werk van Mercy Ships. De president was enorm onder de indruk, waardoor hij besloot om aan het einde van de bijeenkomst, iedereen aanwezig in de zaal, de hand te schudden als dank voor het werk, dit gaf toch wel enige opschudding voor zijn beveiligers, maar al met al heeft iedereen hem de hand geschud.
Verder heb ik afgelopen week op maandag een dagje orthopedie gewerkt, zagen, boren, pennen plaatsen en gipsen. Met een resultaat.....daarna 3 dagen op oogheelkunde. Op de klassieke manier een cataract verwijderen, had ik 1 keer eerder in Nederland gezien, hier aan de lopende band. Wel bijzonder hoor dat je mensen met een simpele ingreep weer kunt laten zien, de meeste patiënten zijn zo goed als blind, en dat al jaren lang.
En nu dit weekend heb ik vandaag bereikbare dienst, waardoor ik het schip niet af kan en morgen ga ik weer met 1 van de dagwerkers mee naar de plaatselijke kerk.
Iedereen nog bedankt voor bemoedigende woorden, gebed, mail etc. Het blijft goed te weten en te beseffen dat je gedragen wordt. Dat is toch iets wat je wel nodig hebt, zover van huis en haard.
Ik wens jullie allemaal een goed weekend, Gods zegen en tot schrijfs.
Groeten en liefs, Wies
14 Oktober 2012 - 09:28
Agnes:
Lieve Wies, fantastisch wat er allemaal gebeurt en geweldig dat jij daar aan bij kan dragen. Gisterenavond was ik in het hospice en daar lagen jouw verslagen geprint op tafel. We hadden het erover dat dromen over de hulp die je kan geven 1 is maar het werkelijk omzetten in daden zoals jij doet, waarbij je ook nog weg bent uit je gezin echt heel knap is. Liefs en tot binnenkort.. -
14 Oktober 2012 - 09:28
Agnes:
14 Oktober 2012 - 11:18
Jeanette:
Hoi Wies,
Ademloos lees ik steeds je verslagen. Wat een fantastische ervaring, maar bovenal een fantastische inzet.
Veel succes nog daar maar ook veel genieten en beleven...
Ongetwijfeld mis je een heleboel dingen die hier zo gewoon zijn....waar je vooral geen heimwee naar hoeft te hebben is het weer hier.....het regent veel en het is duidelijk te zien dat we op het laagste punt wonen ;)
Jeanette -
14 Oktober 2012 - 11:38
Ellen Peters:
hoi Wies,
op een druilerige regenachtige zondagochtend lees ik jouw verslag....inderdaad alweer een week voorbij !!
lijkt het voor jou of jouw weken daar sneller gaan ??
er is daar ook zoveel te doen en jullie hebben al zoveel gedaan !!
Heel fijn om te ervaren dat jij een radertje bent in het grote geheel.....
er zijn mensen die er alleen maar over dromen en praten dat ze "dat wel eens zouden willen gaan doen" en jij doet het !!!
nog heel veel goede dagen en ik wacht op het volgende verslag.
dikke knuffel en extra gedachten....
ellen -
14 Oktober 2012 - 11:47
Ellen Peters:
p.s. de dagelijke gedachte voor vandaag is :
Gote momenten om anderen te helpen, doen zich zelden voor...
Kleine momenten omringen ons elke dag ..
liefs
Ellen -
14 Oktober 2012 - 13:28
Dineke:
Ha Wies,
Prachtig om te lezen wat je allemaal beleefd hebt en wat je betekenen kunt voor mensen die het zo veel minder hebben. Het ga je goed en veel zegen van de Heer toegewenst!
Groetjes, Dineke -
14 Oktober 2012 - 14:14
Wil:
Ha die Wies,
Heerlijk weer je belevenissen te lezen, het is net een boek (misschien een project voor de toekomst?), zo'n waar-gebeurd verhaal, met vooral medische info, wat mij natuurlijk toch aanspreekt.
Geniet nog even die paar weken, prent het in je gedachten. Wij zien uit naar Wies-in-levende-lijve en de verhalen die erbij horen (en het glaasje wijn).
Maak er nog wat mooiers van, groetjes Wil
14 Oktober 2012 - 14:19
Paulien:
Lieve lieve Wies,
Wat mooi wat je daar voor iedereen en elkaar kunt betekenen.
Jouw lach altijd dwars door alle zware arbeid heen te lezen, maar straks toch ook traantje wegpinken als je weer veilig in Nieuwerkerk landt.... Hoop dat je dan wel even mag uitrusten voor je hier weer in het westen aan het werk gaat. Voor nu veel sterkte, geluk en vooral Gods' liefde toegewenst. Dat God het geloof mag geven aan de mensen daar. Paulien -
14 Oktober 2012 - 18:18
Marja:
Hoi Wies,
Wat een belevenissen en gelukkig dat we weten dat we het samen met God mogen coen. Veel liefde en zegen nog de laatste weken.
Kus Marja -
14 Oktober 2012 - 19:14
Akke:
Hallo collega BRD er wat een boeiend verslag! ook bij jou dus wisselende drukte! toch denk ik en weet haast wel zeker dat de bereikbaarheid en de invulling hiervan heel erg verschillen.
een ding is wel het zelfde...je weet nooit wat er gaat gebeuren!! ik hou ook wel van die spanning.
Wat een klus hebben jullie geklaart met elkaar,het is niet niks om een operatie kamer op die mannier 'steriel' te maken. Maar wat een dankbaar werk om te doen.
Hoe gaat het met Wies???? lekker belangrijk zal je denken,maar je weet het, je kan niet goed voor de ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt!!!! Douwe ziet er goed uit! ik heb vanmiddag in de kerk even extra op hem gelet..maar hij is volgens mij oke.
nog een paar weken te gaan en dan..wat zal het dubbel voelen ik hoop dat je er op jou mannier naar toe kunt groeien ..je bent stoer maar ....
We denken aan en bidden voor jou.
Jan Willem en akke -
14 Oktober 2012 - 19:45
Frits En Jicky:
Hoi Wies,
Ja het einde van je buitenland periode is in ' t zicht. Het zal heel dubbel zijn: weggaan en het gevoel hebben dat je nog zo veel zou willen doen.Maar weggaan betekent ook: al je "geliefden" weer zien. Heel fijn toch!
Over sterilisatie gesproken, de rillingen lopen over je lijf als je ziet hoe vies het daar is en hoe het begrip steriel wordt uitgelegd.Wat zijn wij toch netjes en goed opgeleid.Maar mooi dat je iets hebt over kunnen brengen; want leren van een ander doen ze graag. Als ze eens wisten dat er bij hen in die hitte, de bacterie-beestjes nog harder groeiden dan bij ons in Ned. Een eenvoudige staar ingreep brengt al zo veel geluk en licht!!!Je hebt er heel veel bijgeleerd toch? ( En in mijn ogen wist en weet jij al zoveel)
Bij ons gaat alles goed en met Maaike ook. Ze heeft haar 1ste rondzend-brief gestuurd, maar die lees je vast wel als je terug bent.
Voor de komende tijd wensen wij je sterkte toe en vooral Gods zegen toe.
Liefs van ons beiden :Jicky -
14 Oktober 2012 - 20:15
Cora:
Lieve Wies,
gaaf weer om te lezen wat je allemaal doet en meemaakt in Guinee. Bijzonder, die operaties waardoor mensen weer kunnen zien. Maak je ook reacties mee van die mensen, of is dat weer een andere afdeling?
Mooi ook, zo'n eerbetoon van de president. Wie weet wat hij voor de bevolking gaat doen met deze inspiratie. Klinkt iig niet als een formaliteit, die spontane handschud-actie.
En hoe krijgen die ziekenhuizen dan die materialen om te kunnen steriliseren? Kortom, volop vragen, je hebt idd vast genoeg info voor een boek :-)
Respect voor de bevolking daar die er iets van wil maken, en uiteraard voor jou en je collega's. Succes weer deze week!
Liefs Cora -
14 Oktober 2012 - 21:11
Jonathan:
He Hoi,
Dank voor je verhalen. Vliegen, presidenten, keizers, soppen, diensten . We krijgen zo een goed beeld van je tijd in het warme zuiden. Hopelijk leren ze nog wat van juf Wies, ben benieuwd hoe dat er uitziet, maar kan het me wel een beetje voorstellen.
Naast de interessante vragen van Cora moet je je natuurlijk ook voorbereiden op vragen als: hoe was het eten, en drinken dan, slaap je een beetje goed op zo'n boot, zijn er ook leuke winkeltjes.. en dergelijke.
Hoop tot weer snel.
Veel succes en zegen voor de laatste weken.
Jonathan -
14 Oktober 2012 - 23:40
Janita:
Ha mams, mooi om te lezen weer! Wat vliegt de tijd: nog maar twee weekjes! Gods zegen, en geniet er nog van want voor u het weet bent u weer terug in het 'normale' leventje. -
15 Oktober 2012 - 09:14
Irene:
ik kom niet verder dan elke keer 'wow' te denken ....dusse...daar laat ik het maar bij.
Klinkt allemaal zo ontzettend geweldig!! In zoverre...., als je voor de zorg bent gemaakt...(ik duidelijk niet..;-)...), ik stuur een melding van de juf van een gymongelukje al door naar Peet....die dan gelukkig braaf richting de gymzaal rijdt...
Super en ik kijk uit naar je volgende verhaal.
grtl
Hoi ik ben onslagen per jan nog 2week gr ka -
15 Oktober 2012 - 12:21
Joke:
Ha Wies,
Bedankt weer voor je verslag. Gaaf om te lezen en mee te kunnen leven. Tjonge wat maak jij wat mee. Ben heel benieuwd wat de president gaat doen na het bezoek aan jullie. 't Is wel duidelijk dat jullie een grote inspiratiebron zijn. We bidden voor jou/jullie en de bevolking daar. Gods zegen en veel succes nog de laatste weekjes.
Liefs, Joke
15 Oktober 2012 - 22:19
Greetje Jansen:
Tjonge jonge, wat een verhaal. Je maakt nog eens wat mee zo. Heel veel sterkte de laatste weken. Volgens mij ga je volgend jaar zo weer??? Hou nog even vol.
Groetjes Greetje -
16 Oktober 2012 - 18:31
Anneke Hutten:
hai wies,
wat een mooi verhaal weer wat veel goeds /mois i/nuttig werk kun je daar doen.
jullie werk word door gebed omringt en ggedragen ik hoop dat je dat ook zo ervaart.
Groetjes Anneke -
16 Oktober 2012 - 21:10
Kathinka Leurs:
Ha die Wies,
Wat een mooie verhalen van jou en wat doe je ontzettend goed werk! Petje af hoor! Ik lees met heel veel plezier jouw belevenissen en hoop dat zeker ook nog een keer mee te maken.
Hier is het inderdaad echt herfst. Vandaar de mooie paddestoelen!
Nog een hele goede tijd daar en ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Succes en een lieve groet van Kathinka -
18 Oktober 2012 - 20:47
Jozina:
Hoi Wies,
Ik heb weer je reisverslag gelezen. Er waren familie omstandigheden waardoor ik geen tijd had.
Het is indrukwekkend om te lezen in wat voor erbarmelijke omstandigheden deze mensen moeten leven. Wij beseffen met onze rijkdom niet, wat dit betekent! Het geeft ons wel een enorme verantwoording naar onze schepper toe. Je leert daar wel improviseren zeg, maar dat maakt het werk des te intressanter!
Je ziet ook dat er zelfs in deze erbarmelijk omstandigheden nieuw leven geboren wordt. God gaat door met zijn plan! Logisch dat jullie langzamer werkte. Dat deden wij vroeger ook bij een sectio. De CSA zal toch wel schoon gekomen zijn, daar ben ik niet bang voor. Het was zeker gezellig met 10 mensen om de CSA schoon te maken? Wij deden dat vroeger ook op de OK met z'n allen inpakken en kletsen. Wat dat betreft missen wij nu veel. Het is veel onpersoonlijker geworden doordat de marktwerking zijn intrede in de gezondheidszorg heeft gedaan. Jij kunt daar veel beter blijven werken, dan krijg je de waardering waarvoor je eens dit beroep gekozen hebt !Ik ben op 17-10-2012 met Suzy samen naar de receptie geweest van het 10 jarig jubileum.Het was erg gezellig om veel oud collega's weer te zien!
Dat ik niet meer kan werken was voor mij moeilijk en zeker het ontslag. Maar ik ben weer opgekrabbeld en heb andere doelen om naar uit tekijken. En mij nuttig te maken. In ieder geval dingen die ik wel kan En die in de lijn liggen van onze christelijke levensovertuiging.
Ik hoop dat je nog een aantal weken met zegen mag werken onder deze zéér arme mensen en wens je Gods zegen toe. Jozina. -
20 Oktober 2012 - 12:59
Janny:
Hoi collega, wat kan goed beeldend schrijven. Ik ruik de zeep geuren tijdens de schoonmaak , de alcohol in de tonnen, de lucht van ... Buiten bij het afval. Ik zie de vliegen in de OK en denk dan waarin zijn wij altijd zo ontevreden op ons werk? Misschien moeten wij allemaal om de beurt eens over de grens gaan kijken letterlijk en figuurlijk.
Nog een week te gaan. Geniet nog van deze mooie uitdaging en van alle dingen die je nog gaat doen of zien. Veel liefs en tot gauw xx -
21 Oktober 2012 - 13:44
Mahmoud:
hallo ik ben mahmoud in nerderland vraag graag hulp in guinee mij vrouw wonn in guinee nu moet inburgering toets doie ik wil graag jij hulp mij.
graag bedank mahmoud